Svéd húsgolyók, magyar hagymakarikák, áfonyaszósz
Röviden a mindent vivő gyerekmenü. Ez a szuperkedveskedő, biztosan az utolsó darabig elfogyó kaja minden gyermekes családban. Egyszerűbb a svéd áruházban fagyasztva megvenni, de bulisabb a gyerekekkel együtt formázni a labdácskákat. Persze, mehet hozzá a sültkrumpli, de jó egy kis friss salátával is. Ami viszont elengedhetetlen, az az áfonyaszósz, vagy lekvár. A klasszikus verzióban vörösáfonyából van, nálunk egyszerűbb a kéket beszerezni.
A golyók
1 kg zsíros marhahús darálva. Lehetőleg kétszer, és apróra. Jó pl a nyak
2 tojás
100 g zsemlemorzsa
1 hagyma tisztítva, nagyon apróra vágva, legjobb, ha turmixolod
1 evőkanál mustár
1/2 kávéskanál szerecsendió, só, bors
Kevés olajon fonnyaszd meg a hagymát, majd az összes hozzávalót tedd egy nagy keverőtálba. A lényeg, hogy nagyon alaposan dolgozd össze, minden tökéletesen keveredjen el. Vizes kézzel formázzatok belőle golyókat. Vaj és olaj keverékében süsd pirosra. Arra vigyázz, hogy ne tegyél túl sok golyót egyszerre a serpenyőbe, és folyamatosan forgasd őket.
Az áfonyaszósz
400 g áfonya. Lehet fagyasztott is
50 g barnacukor
1 dl narancslé. Vagy almalé, ami egyszerűbb.
fél citrom leve
egy darabka fahéjrúd
1 teáskanál kukoricakeményítő
Turmixold le a gyümölcsöt a narancslével, majd tedd fel a tűzhelyre. Mehet bele a cukor és a fahéj is, majd 5 perc lassú forralás után, ha nem elég sűrű, akkor tedd hozzá a hideg vízzel elkevert keményítőt. A citromlével állítsd be a savasságát, óvatosan adagold folyamatos keverés mellett.
Rántott hagymakarika
3 nagy fej hagyma
liszt
2 felvert tojás
zsemlemorzsa
só, bors, de bátrabbak próbálkozhatlak cayenne borssal is
egy nylonzacsi
bő olaj a sütéshez
Pucold meg a hagymákat és vágd ujjnyi vastag karikákra. Szedd szét őket, mehet a zacsiba, rá a fűszerezett liszt. Só és bors mehet bele. Alaposan rázd össze, majd egyesével forgasd a felvert tojásba, majd a morzsába. Ha nagyon türelmes vagy, akkor csináld újra, így dupla lesz a panír. Bő, forró olajban süsd aranybarnára.