Kasza Tibi biográfiája

kasza-tibi1978 febuár 23-án születtem, Szegeden.

Már egészen kiskoromban vonzott a színpad, a színjátszás, a zene, de ekkor még mindenki arra számított, hogy a színház lesz az utam…
Az általános iskola után beiratkoztam a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma szakára, ahol nagyon szabad és kreatív négy évet töltöttem. Azt hiszem, ez a időszak fordított végleg a zene irányába.

Szentes után Pest volt a következő állomás.
A Toldi Mária Musical Stúdió növendékeként a legjobb énektanárokkal és hangképző tanárokkal dolgozhattam együtt, belekóstolva egy új világba, a musical-be.
Megismerkedtem Miklós Tiborral, aki szerzőként és barátként is igazi társ lett, számos musical bemutatóján dolgoztunk együtt, ő mint szövegíró/rendező, én pedig mint zenei vezető/karmester.
Együtt állítottuk színpadra például a Fame és a Rent című világsikerek magyar előadásait is.

Később Tibivel írtuk a Crystal első nagy slágerét a Két utazót és még számos nagy Crystal slágert.

A következő állomás a Kőbányai Zenei Stúdió, ahol a Jazz-be kóstoltam bele Sík Olga és Kósa Zsuzsa szárnyai alatt. Nagy hatással voltak rám ezek az évek is, hiszen a zenekar zenélésről itt tudtam meg a legtöbbet.

20 évesen írtam életem első versenydalát mellyel megnyertem egy országos Táncdalfesztivált.
A dal címe-Fiú felelj
Előadója-Mezőfi Gabriella (Cotton Club Singers)
Ezután a siker után méginkább tudtam, csak a zene van, ez az én utam…

1998-ban megszületett a Crystal gondolota és vele az első dal is, a Két utazó.
Hamarosan egy egész albumnyi dal íródott ebben az izgalmas újszerű stílusban, ami sajnos csukott fülekre talált a kiadóknál..
“..rétegzene..”, “…a lány nem tud énekelni…”, “…hozz 5 millió forintnyi szponzort..” és még sorolhatnám, hogy milyen elutasító válaszokban volt részem..

2 év kényszerpihenő következett, amikor rengeteg zenekarral dolgoztam producerként/ szerzőként, saját stúdiót építettem a bátyám, Kasza Gábor vezetésével. Reklámzenéktől a hangszerelési munkákig mindent elvállaltam, hogy fenntartsam magam, és hogy tovább gyűjtsem a tapasztalatokat a zene világában.

2000-ben végre megjött a várva várt áttörés, Michael Flatley hihetetlen sikere ráirányította a figyelmet a Crystal két éve fiókban heverő albumára. Hirtelen 5! kiadó tett nekünk exkluzív ajánlatot és már csak választanunk kellett. Hihetetlen volt…

Ezzel elindult a megálmodott karrier,megjelent a Két utazó, egymást követték a díjak, arany- és platinalemezek, slágert sláger követett a rádiókban, olyan volt, mint egy álom. Mára több, mint 8 éve töretlen a Crystal sikere, a hangzást és a stílust igyekeztem állandóan átformálni, hogy a közönség és magunk számára is izgalmas maradjon a játék.

Eközben már nem csak zeneszerzőként, hanem szövegíróként is kézbevettem a dalaink készítését, mert úgy éreztem a saját, őszinte mondanivaló többet ér bármi másnál. A Fújja el a szél c. lemeznél átvettem a klippek rendezését is, mert elégedetlen voltam az addigi klippek minőségével.
Sokan kérdezték, nem lesz ez sok?
De igen sok volt, nagyon sok, de nem volt más választásom, mert nem akartam rossz kompromisszumokat kötni.

Következett a harmadik Crystal lemez a Trilógia, ahol az új dalok mellett az első két album legnagyobb slágereinek szimfonikus feldolgozásait is elkészítettük Pejtsik Péter barátommal. A Trilógiát országos turné követte,amelyhez világszintű látványtechnika párosult.

Két év múlva elkészült a Világok Hangjai, ahol volt szerencsém együtt dolgozni a világhírű Adiemus kórussal. A lemez nagy részét Helsinki-ben vettük fel, abban a stúdióban, ahol pl. a The Rasmus is dolgozott.Ez méginkább hozzájárult ahhoz, hogy a világképem egyre szélesedjen.

Közben megérett bennem egy új álom, hogy a bennem szunnyadó sok lírai dalt egy lemezen kiírom magamból. Hosszas készülődés és sok vívódás után elkészült az első szólólemezem, a Ha egy férfi igazán szeret….
Nagyon aggódtam attól, hogy hogyan fogadják majd a hölgyek, ezt a kimondottan nekik szóló korongot, de az eredmény minden várakozást túlszárnyalt. A Ha egy férfi igazán szeret több mint 2 hónapig vezette a Mahasz albumeladási listáját, megdöntve ezzel a Crystal minden eddigi rekordját.

A fotózást, mint az egyetlen igazi szenvedélyes hobbimat, lassan fedeztem fel eközben magamnak. Mára már profi felszereléssel, sok sok szakember tanácsaival felvértezve űzöm ezt a kellemes időtöltést.

Őszintén hiszem azt, hogy amit az ember képes elképzelni, azt képes megvalósítani is…