Feri receptjével kívánunk nagyon szép hétvégét!

FullSizeRender

Tarte Taten

 

10 dkg vaj

20 dkg cukor

1 citrom leve

fahéj

6 darab alma. Olyan kell, ami nem morzsálódik, egyben marad.

1 csomag leveles tészta

 

Ha valaki akar a tésztával gyurmázni:

20 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3 ek. hideg víz

 

Amennyiben nem a remek megoldást választod, tehát az előre elkészített leveles tésztát, akkor itt az idő a kis-kézműves szakkör beindítására. Az összes hozzávalót gyorsan és hideg állapotban összegyúrod és mehet fél órára a hűtőbe.

Az almát megpucolod, magházát kivájod és nyolcad cikkekre vágod. A vajat a cukorral egy vastag aljú serpenyőben összefőzöd addig, míg nem kezd karamellizálódni. Ekkor ugrik mellé az alma, a citrom leve, valamint a kiskanálnyi fahéj. Nagy lángon, óvatosan kavargatva addig kell főznöd, míg az alma kicsit megpuhul. Kicsit hagyod hűlni, majd egy piteformába öntöd. Szükségmegoldás lehet egy tortaforma is, lehetőleg ne kapcsos, mert ott elszökhet a karamellJ Lehet művészkedni az almával, szépen elrendezni, de lehet rusztikusan, ahogy esik, úgy puffan módszerrel is. Amennyiben leveles tésztád van, ezt szépen ráteríted a formára, egy centivel a szélén túllógva körbevágod, majd szépen benyomkodod az almák és a forma közé. Villával illik megszurkálni, hogy a gőz távozhasson. 180 fokon 20 perc a sütési idő. Ha Te gyúrtad a tésztát, azt fél óra pihentetés után ki kell nyújtani, majd az előzőekben leírtak szerint elrendezni az almákon. A sütési idő viszont változik,  ennek 25 perc kell 200 fokon. A végén egy tányért borítasz a sütire és egy elegáns mozdulattal megfordítod, így a Tarte Taten máris talpraállt!

Tallóz a legérdekesebb műsorblokkunkból