Ropogós császárhús hétvégére

unnamed

A kedvenc disznóságaim egyike következik. Nem túl drága, de a legkevesebb munkával a legjobb ízt és állagot produkáló húsról van szó. Arra figyelj, hogy a húsban viszonylag egyenletes legyen a zsír aránya és ne csonttal kérd a hentesnél.

Ez egyébként a hasaalja néven is ismert rész, remek szalonna is készül belőle, de mi most inkább megsütjük. Nyugodtan vásárolj belőle nagyobb darabot, mert egyrészt isteni finom, másrészt remek szendvicset tudsz belőle hidegen készíteni a gyereknek. És ugye mindjárt iskola…
1-1.5 kg csont nélküli, bőrös császárhús
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál koriander
2 kávéskanál nagy szemű só
kevés bors
3 ág kakukkfű
2 dl fehérbor. vagy víz, de hát az…
Melegítsd elő a sütőt 140 fokra. Irdald be a császárhús bőrét úgy, hogy ne vágd át teljesen. Bár mint a fotón látható, én ezt nem tettem, így is tökéletes lett. Vágd nagyon apróra a fokhagymát, keverd össze a fűszerekkel, kivéve a kakukkfüvet, majd alaposan dörzsöld át a hasaalja minden részét. Tedd bőrével lefelé a tepsibe, öntsd alá a bort, takard le alufóliával, és mehet a sütőbe másfél órára. Ekkor fordítsd meg, tedd vissza a fóliát, majd rakd vissza még egy órára. Ellenőrizd egy hústűvel, ekkor már át kell szaladnia rajta a tűnek. Amennyiben nem így van, akkor takard vissza, mehet még egy fél órára így a sütőbeMost vedd le a takarást, emeld a sütő hőfokát 180 fokra, így süsd ropogósra a bőrét. Mivel szép, zsírdús húst sütsz, így nem fog kiszáradni.
Én zelleres krumplipürével és kéksajtos sült körtével tálaltam. De jó hozzá a sült krumpli, vagy csak simán savanyúság és kenyér is.
Tallóz a legérdekesebb műsorblokkunkból