Újabb Facebook botrány

fb_icon_325x325

A The New York Times kedden robbantotta a bombát, ami szerint a Facebook lehetővé tette más cégek – köztük az Apple, a Netflix és a Spotify – számára, hogy elolvassák a privát üzeneteinket, vagy a nevünkben küldjenek üzenetet másoknak. Zuckerbergék szerint azonban ez nem igaz.

The New York Times cikke szerint a Facebook óriásvállalatokkal szövetkezett, hogy a felhasználói adatokat “értékesítve” mások is profitálhassanak abból, amibe az oldal beletenyerelt. Az extra bánásmódban részesülő cégek között ott van az Apple, Spotify és a Netflix is – csak, hogy néhány nevet említsünk. Miközben a cégek azt állítják, hogy nem használták a hozzáférésüket, vagy nem is tudtak arról, hogy erre lehetőségük van, Zuckerbergék megpróbálják megmagyarázni, miért volt fontos, hogy lehetőségük legyen a hozzáférésre.

A cég blogbejegyzése szerint ahhoz, hogy valaki egy facebookos ismerősének üzenetet tudjon küldeni például a Spotify-ból, ahhoz az kell, hogy a Spotify engedélyt kapjon a személyes üzenetek “írására”. Ha elolvasná az illető a választ, ahhoz a “beleolvasás” engedélyezésére van szükség, a törlési jog pedig annyit tesz, hogy ha a Spotify-ról törli a felhasználó az üzenetet, az a Facebookról is törlődni fog. Zuckerbergék emellett kijelentették:

senki sem olvasott bele a felhasználók üzeneteibe, és nem is küldött a felhasználó nevében üzenetet másoknak.

A fent említett funkciók a Facebook szerint csupán kísérleti jelleggel működtek.

 

cikk: https://hvg.hu/tudomany/20181220_facebook_szemelyes_adat_privat_uzenet_olvasasa_spotify_netflix_apple

Tallóz a legérdekesebb műsorblokkunkból